Sondenæring

Sondeernæring/enteral ernæring (EN), benyttes av de som ikke klarer å spise og drikke nok til å dekke næringsbehovet sitt.

​Sondeernæring kan gis via en tynn slange som går inn i nesen og ned til magesekken eller tynntarmen, eller en kan lage til en tilførsel på magen (gastrostomi) med et kateter som går direkte inn i magesekken eller tynntarmen. Mange bruker sondemat i tillegg til å spise selv.

Ulike typer sondeernæring

Det er mange ulike typer sondeernæringer på markedet. De viktigeste faktorene som skiller de ulike produktene fra hverandre, er energitetthet (kcal/ml), om produktet inneholder fiber eller ikke, samt proteininnhold.
Flere produsenter lager såkalt «complete»-løsninger i ulike størrelser, der en pose skal dekke dagsbehovet for energi, protein, vitamin og mineral.
Utenom de vanlige standard sondeløsningene, er det i tillegg en rekke produkter som er skreddersydde for ulike diagnoser som Crohns sykdom, diabetes type 2, nyresvikt, malabsorpsjon, kumelkproteinallergi, kreft, væskerestriksjoner og trykksår.

Nyttige lenker


Fant du det du lette etter?