Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Næringstilskudd

Eldre, kronisk syke eller andre med dårlig matlyst kan ha behov for daglig tilskudd av energi og væske. Næringstilskudd kan delvis eller helt erstatte vanlig kost.

Hvem trenger næringstilskudd?

Underernæring forekommer i alle aldre og alle sykdomskategorier. Spesielt utsatt er eldre og pasienter med lav kroppsmasseindeks, infeksjon, kreft, lungesykdom og blant pasienter som har flere diagnoser.

Underernæring kan påvises hos 20-40% av pasientene ved innleggelse i sykehus. Ved langtkommen kreftsykdom er appetittløshet og vekttap svært vanlig, uansett hvilken kreftdiagnose det gjelder. Mennesker med alvorlig KOLS kan ha betydelig økt energibehov på grunn av sin sykdom.

Næringstilskudd i mange varianter

Næringstilskudd finnes i mange ulike typer og med ulik smak. Dersom du skal ta næringstilskudd en stund, er det lett å gå lei. Da er det viktig å variere. Avhengig av om du får i deg vanlig mat, kan du spise eller drikke fullverdig og ikke-fullverdig næringstilskudd. Til barn finnes det egne næringsprodukter. 

Fullverdige næringsdrikker inneholder alle næringsstoffene kroppen trenger i riktige mengder. De kan brukes som eneste form for næring eller i tillegg til vanlig kost. Ikke fullverdige næringsdrikker kan ikke erstatte mat, men er et tilskudd til kosten.

Det finnes ulike smaker, både søte, syrlige og salte. Noen kan også ha svelgevansker. Da er det  lettere å få i seg for eksempel yoghurt, pudding eller grøt. 

Ved å gi næringsdrikk på slutten av et måltid, eller før sengetid til de som trenger det, vil den føre til skjerpet appetitt til de vanlige måltidene

Søk gode råd hos ditt lokale sykehusapotek. De kan hjelpe deg med å finne den varianten som passer best for dine behov. 

  • Melkebaserte
  • Smoothie
  • Yoghurt-style
  • Saftbaserte drikker
  • Desserter
  • Supper
  • Pulver
  • Creme

Den typiske næringsdrikken er best kald. Om utfordringen er dårlig appetitt, servér den gjerne fristende i et fint glass og gjerne med isbiter. Et annet tips kan være å fryse ned næringsdrikken som isbiter. Den kan du suge på og på den måten få i deg næring. Næringsdrikker med kaffe, mocha eller sjokoladesmak, kan gjerne serveres varm.

Se også

Gode råd om næringsdrikker

  • Energipulver til klare drikker

  • Proteinpulver til supper, sauser eller grøt

  • Fettemulsjoner som energi-shot

  • Fullverdige pulver til flytende eller halvflytende mat

Smaksnøytralt pulver

Noen ganger kan vanlig kost berikes med smaksnøytralt pulver. Dette blander du bare i vanlig mat eller drikke.

Noen ganger kan du få dekket utgifter til næringstilskudd. Spør legen din om dette gjelder for deg.

Les mer om dekning av utgifter til næringsmidler (helsenorge.no)

Spis mat som inneholder mye energi. Proteinrike matvarer er eksempelvis egg, kylling og fisk. Bruker du vanligvis lett-produkter, så kan du bytte ut disse med fetere produkter som helmelk og seterrømme. I tillegg er smør, majones, rapsolje, fløte eller ost andre eksempler på energirike matvarer. 

Se også

Behov for økt næringsinnhold





Sist oppdatert 21.10.2020