Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Vorter (hender og føtter)

Vorter er små utvekster i huden og skyldes et virus, humant papillomvirus.

​Vorter er mest vanlig på hender og føtter, men kan komme på hele kroppen. Utseende på vorter varierer – de kan være kuppelformet, tynne, flate eller knuteliknende. Skraper en litt på overflaten av vorten, er det vanlig å se små mørke prikker. Dette er ikke røtter som mange tror, men små blodårer. Vorteviruset smitter ved direkte kontakt, eller det blir overført via gjenstander.

Visste du at?

  • Vorter er mest vanlige i alderen 12–16 år.
  • Vorter på føttene kan vokse innover og bli forvekslet med en liktorn (se egne fagkort for mer informasjon om liktorner).
  • Det er vanlig at en smitter seg selv ved at en overfører vorteviruset fra et sted til et annet.
  • Nye vorter er mest smittsomme.
  • Vorter smitter lettere i fuktig miljø og når huden er oppbløtt. Bruk gjerne egne fottøy i offentlige bad og garderober.

Hva kan du gjøre selv?

Vorter forsvinner vanligvis av seg selv, men det kan ta lang tid, i noen tilfeller flere år. Vil du prøve å fjerne vorten, må du regne med at det også kan ta lang tid før den er borte. Det finnes flere typer behandling som kan prøves.

Har du diabetes eller problem med sirkulasjonen i beina, bør du ikke behandle fotvorter selv, siden det kan oppstå sår som er vanskelig å få til å gro.

Til barn under 4 år, gravide eller ammende kan du få råd på apoteket.

Apoteket anbefaler

Etsende middel:

  • Vortemiddel NAF kollodium
    Ta på hver kveld. Den gamle hinnen skal fjernes 1–2 ganger i uken. Behandlingen skal fortsette til en har fått ønsket effekt. Kan dekkes til med et hydrokolloidplaster over natten for å forsterke effekten.
    Vortefri
    Ta på en gang i uken, til en har fått ønsket resultat.
  • Wartner vortepenn
    Skal brukes 2 ganger daglig i 4 dager. Deretter vil huden flasse. Behandlingen kan gjentas opptil 4 ganger dersom vorten ikke forsvinner etter første behandling.

Frysespray

Ta gjerne kontakt med fagpersonell på apoteket som vil veilede deg i valg av produkt.

Er allmenntilstanden dårlig eller du mistenker alvorlig sykdom –
ta kontakt med lege. Les pakningsvedlegget nøye ved bruk av legemidler.

 

Sist oppdatert 21.11.2023